Lekcja biologii bez tajemnic – skrobia i witamina C.
Doświadczenia i eksperymenty to zajęcia edukacyjne podążające z duchem czasu. Obejmują one najczęściej lekcje z pogranicza fizyki, chemii, przyrody czy geografii, a zatem sięgają do różnorodnych zasobów nauk ścisłych szeroko pojętych. Pani Ewa, nauczycielka biologii przeprowadziła razem
z uczniami klasy 7 doświadczenie, podczas którego wykrywaliśmy skrobię w produktach spożywczych. Skrobia to cukier, który pełni funkcję materiału zapasowego roślin. Występuje ona np.: w kaszach , makaronach, pieczywie, ryżu i ziemniakach. Obecność skrobi wykryliśmy przy użyciu jodyny, której roztwór w kontakcie ze skrobią zmienił barwę z brązowej na granatową. W eksperymencie wykorzystaliśmy produkty pochodzenia roślinnego: ziemniak, jabłko i banany oraz produkt zwierzęcy – jajko. Były to próby badawcze. Wykorzystując jodynę ustaliliśmy, że skrobia jest zawarta w produktach pochodzenia roślinnego, a produkty pochodzenia zwierzęcego nie zawierają skrobi. Drugie doświadczenie , które zostało przeprowadzone polegało na wykryciu występowania witaminy C w wielu produktach naturalnego pochodzenia, w warunkach szkolnych przeprowadziliśmy analizę jej występowania w świeżych owocach. Badając zawartość witaminy C w produktach wykorzystaliśmy pierwiastkowy jod zawarty w jodynie, który wykazuje właściwości utleniające. Przygotowaliśmy kleik skrobiowy, do którego dodaliśmy nieco jodyny i natychmiast wystąpiło ciemnogranatowe zabarwienie. Następnie stopniowo dodawaliśmy świeżo wyciśnięty sok z cytryny, dzięki któremu zabarwienie zanikało, co oznacza, że w cytrusach zawarta jest witamina C.
Ewa Radosz
Katarzyna Kalbarczyk