OD KUCHNI
Żydowska Kultura Kulinarna
Klasa 7 wybrała się na wystawę zorganizowaną przez POLIN Muzeum Historii Żydów Polskich. Na wystawie przybliżono zwiedzającym kulturę żydowską w różnych zakątkach świata, pokazując charakterystyczne potrawy, ich sposób przyrządzania, pochodzenie i znaczenie. Żydowska kultura kulinarna jest dla tego narodu bardzo istotna, bo do dnia dzisiejszego umacnia poczucie przynależności do wspólnoty, a jednocześnie stanowi wyznacznik odrębności. Ta odrębność kształtowała się na przestrzeni tysiącleci w różnych szerokościach geograficznych i dlatego jest dziś bardzo różnorodna. Opowieść o żydowskim jedzeniu jest więc zarazem opowieścią o żydowskiej religii, kulturze i historii. Wspólnie szukaliśmy odpowiedzi na pytania: Czy z talerza można wyczytać, kim jesteśmy: skąd pochodzimy, kim byli nasi przodkowie, kim są nasi sąsiedzi i jaki jest nasz styl życia?
Katarzyna Kalbarczyk